dinsdag 31 maart 2009

Is beleggen leuk?

De beurs neemt iedereen te grazen. Zelfs al maak je winst. De emotionele achtbaan waarin (nieuwe) beleggers belanden, beschreef beurshandelaar Joseph de la Vega al ruim drie eeuwen geleden in zijn boek Verwarring der Verwarringen.
„Hij die aandelen koopt en ze ziet dalen, is razend omdat hij ze kocht. Als ze stijgen, is hij razend omdat hij er niet meer kocht. Als hij ze koopt en ze stijgen, en hij verkoopt ze met winst, en ze stijgen nog hoger, is hij razend omdat hij ze voor een lagere prijs verkocht heeft. Hij die niet koopt, is razend wanneer de koers toch omhoog gaat omdat hij zijn plan om te kopen niet heeft doorgezet. Wie niet verkoopt, is razend wanneer de koers daalt, omdat hij de neiging om te verkopen onderdrukte. Als men hem een raad geeft die goed blijkt te zijn, is hij razend omdat men hem die niet eerder gaf. En blijkt die raad niet goed, dan is hij razend omdat men hem die gegeven heeft.” Het schijnt dat een beleggingsdoel en -systeem emoties dempt. Ga niet beleggen om rijk te worden, maar voor een concreet doel zoals je pensioen. Steek een begrensd percentage van je vermogen in aandelen, en hou dat jaarlijks op peil. Handel niet teveel. En bereken vooral niet elke dag wat je waard bent. Maar goede raad is duur. Vertel dit maar eens aan een echtgenoot die, sinds de beursdip, de realtime koersen razend geconcentreerd is gaan volgen op de televisie. (Erica Verdegaal)

vrijdag 27 maart 2009

FUNDAMENTEEL STRONG BUY AANBEVELING voor ALTERNATIEVE ENERGIE SECTOR, nu is de tijd aangebroken om aan te kopen

Goed nieuws voor Zonne Energie:
Met olie boven de 50 en veel regeringen die fors willen investeren in duurzame energie, zullen de banken (staan er financieel wat beter voor dan verwacht) meer gaan financieren in de sector (een van de bottle necks en de reden voor de te ver gedaalde sector).

Zonne sector was flink hoger doordat China flinke subsidies gaat verstrekken, hierbij het verhaal
Wind bedrijven zullen het ook goed doen (levertijden van 3 a 5 JAAR! bij sommige)

Ik denk dat de hele alternatieve energie sector hiervan gaat profiteren, verdubbeling van de koersen is wel mogelijk op 1 a 2 jaar termijn

Makkelijkst te spelen via de Market Vectors Global Energy ETF (GEX) en Meyer Burger (volg ik al een tijd en recent aangekocht) zoals ik eerder noemde. Voor andere alternatieve ETF's of individuele bedrijven, mail me even dan stuur ik ze toe.

woensdag 25 maart 2009

Geeft de Koper- en Olieprijs een aanstaand herstel aan?

Hierbij het verhaal van Clive Maund , een expert op commodities
Originally published March 8th, 2009;
'The recent action in copper is one of the first, if not THE first indications of eventual global economic recovery and is thus the source of the first light at the end of the tunnel for the battered and bloodied businessmen and politicians of the world that the worst may soon be over'
'It should come as no surprise that the accelerating parabolic collapse in the banking and financial sectors is leading to exactly the same phenomenon in the broad stockmarket, where a similar parabolic downtrend is leading the market into the abyss. The market is already extremely oversold so that when the drastic measures are announced that mark the onset of the resolution phase a massive rally is to be expected that will be given a huge boost by panic short covering. This rally will be coincident with a recovery in the banking and financial sectors with the chart similarly suggesting that it will occur within 2 months, possibly much less. Once this happens base metal stocks and the oil sector will soar. We will later be examining the impact of these developments on the Precious Metals sector.'

Meer analisten kunnen dit bullish verhaal gaan volgen

ING analisten; tijd voor vroegcyclische aandelen

AMSTERDAM (Dow Jones)--Het is voor beleggers momenteel aantrekkelijk om een mix van vroegcyclische aandelen aan te schaffen, aangevuld met enkele defensieve aandelen uit de Benelux. Dat stellen de analisten van ING Wholesale Banking woensdag in een rapport.

"Het is niet verstandig om te wachten op de absolute bodem, dat is een zinloze exercitie in markttiming. Het laagste punt is mogelijk al gepasseerd, en is al ingeprijsd in de markt", zegt Jan Hein de Vroe, hoofd Nederlandse Aandelenresearch bij ING Wholesale Banking.

In het eerste kwartaal ging de voorkeur van de ING-analisten uit naar defensieve fondsen. Nu is het tijd vroegcyclische aandelen te kopen zoals technologiefondsen, uitzenders, consumentgerelateerde bedrijven.

Voor het tweede kwartaal van 2009 gaat de voorkeur van de ING-analisten dan ook uit naar bedrijven als ASML, Unit 4 Agresso, Nutreco, Vopak, Philips en Randstad.

Volgens de ING-analisten blijft de eurozone dit jaar nog in recessie verkeren, de economie krimpt met 3,2% en de economische groei zal in 2010 zwak zijn met 0,2%.

De Vroe verwacht dat het dieptepunt van de bedrijfswinsten in het eerste of tweede kwartaal van 2010 zal liggen. "De traditionele vuistregel gaat ervan uit dat de aandelenmarkt zo'n drie kwartalen voor dat moment een bodem bereikt. Als deze regel nog steeds opgaat, is het tweede of derde kwartaal van 2009 het meest waarschijnlijke moment voor het begin van een duurzame rally", aldus de Vroe in het rapport.

(VG: Denk niet dat ze dit verhaal schrijven voor hun bonus ;-)

maandag 23 maart 2009

Mark Mobius zegt zelfs dat de next bull market begonnen is

Koopjes in emerging markets, hierbij artikel

Ik heb vanochtend weer wat turbo longs AEX bijgekocht, charts zien er zeer goed uit en financials schieten omhoog. Azie ook fors hoger. Laten we hopen dat Geitner's plannen er goed uitzien om 13:45

Ik verwacht met deze olieprijs van $ 52,60 dat er interesse komt en gaat komen in de zwaar oververkochte alternatieve energie sector, vandaag wat Meyer Burger gekocht (cijfers beter dan verwacht en ziet de business en financieringen verbeteren in 2e helft 2009) en denk vanmiddag wat Market Vectors Global Alternative Energy ETF aan te schaffen, slot gisteren $ 17.08

zaterdag 21 maart 2009

Wat niet mag ontbreken in een portefeuille

GOUD !
Hierbij een zeer helder verhaal van Richard Russel een van de meest gerenommeerde analisten van de Dow Theory Letters

donderdag 19 maart 2009

Toekomstige kopers

Voor de time being zullen marktspelers proberen de AEX rond de 210 te laten expireren morgen. Dit is relatief makkelijk gezien de geringe omzetten en weinig marktpartijen die momenteel op de beurzen opereren. Vanaf volgende week verwacht ik een succesvolle aanval op de 218/220 niveau, 250 zal zeker mogelijk zijn.

Op de langere termijn verwacht ik dat pensioenfondsen en verzekerings mijen gaan switchen van vast rentend naar aandelen, onr goed en commodities. Met de lage rentes is het onmogelijk om een goed pensioen op den duur te betalen. Verzekeringmijen doen nauwelijks nieuwe zaken op deze rentes. Om echt rendement te behalen en niet het risico te lopen straks door hoge inflaties weer te verliezen, moet worden gezocht naar rendement; dividend en koerswinst (+50% of meer is geen gekke verwachting voor de komende 1 a 2 jaar). Daarnaast zijn door de flinke koersverliezen de percentages in zakelijke waarden gedaald en zullen op een zeker moment weer aangevuld moeten worden.

Tevens kan ik me voorstellen dat mensen weer wat meer vertrouwen zullen gaan krijgen en er meer zal worden uitgegeven, waardoor de economieën zich zullen gaan verbeteren.

Ik houd wel een slag om de arm mbt de eerste kwartaal cijfers, dat zal een drama worden. De vraag is alleen hoeveel is reeds in de beurzen verdisconteerd en hoe zullen beleggers reageren op deze resultaten.
Mijn strategie; koop op de dips en wacht aan de zijlijn voordat de 1e kwartaal cijfers worden gepubliceerd.

vrijdag 13 maart 2009

Hausse

Ik denk dat we (tijdelijk) de bodem hebben gevonden op 195 afgelopen maandag. Macro cijfers stabiliseren zich en worden gelukkig niet slechter.
Sentiment was zo ongelofelijk negatief, dat er nu een leuke rally bezig is, oa door mark to market modificatie (geruchten) en uptick re-instate (geruchten), als beide gebeuren gaan de markten nog hoger en bereiken we rustig de 230/240 in de AEX.
Ik heb de turbo shorts (als verzekering voor de portefeuille) vandaag gesloten en kijk even maandag aan wat er uit de G20 meeting komt (verwacht positieve zaken)
Daarnaast ontving ik eindelijk een positief verhaal gestuurd door een zeer gerespecteerde medevakidioot(is laatste jaren erg bearish geweest)

Vriendelijke groet uit een zeer zonnig Zwitserland

dinsdag 3 maart 2009

Wat nu te doen, nadat de charts gebroken zijn;

Het komt allemaal neer op vraag en aanbod. Aanbod is nog groot door het continue proces van de-leveraging, hedgefunds bouwen nog langzaam af, beleggings fondsen krijgen meer redemptions van angstige particulieren en beleggingshypotheken.
Aan de vraag kant kan ik niemand vinden, pensioenfondsen hebben mega problemen, verz mijen zakken ook door hun hoeven, beleg mijen; geen nieuw geld. En particulieren hebben al 1 1/2 jaar bijgekocht, gezien het resultaat zijn ze nu gestopt.

Mijn concrete advies, daar het een groot casino is geworden van daytraders en specifieke zeer agressieve hedgefondsen, houd 50% cash aan, op spaarrek ed, maar hou het kort tot max 1 jaar) en beleg dan 30% van je vermogen op 2 niveaus, 190 en 150 in de AEX. (Wees op het ogenblik flink belegd in edele metalen, vnl goud en zilver (meer upsite wel grotere fluctuaties te verwachten), en precious metal mining stocks.

Ja, het is erg angstig op het moment en iedereen roept dat de wereld zoals we die nu kennen vergaat, maar waarschijnlijk zeg je over 2 jaar, stom stom, waarom heb ik toen niet vol gekocht.