dinsdag 29 september 2009

THE CLASH; ‘Should I go or should I stay’ Dinsdag 29 sept 09

Clash=Botsen, conflict, crash, geschil, gevecht, meningsverschil, niet bij elkaar Passen, onenigheid, schermutseling, tegenstrijdig, vloeken.

Omschrijft erg goed het huidige beursklimaat, de Bears and de Bulls strijden dagelijks met elkaar, waarbij de bulls met de dag meer terrein winnen.

Should I go?: de beurs is te hard en te snel gestegen en er komen nog vele hindernissen, de belangrijkste: Werkeloosheid, Huizenprijzen, de nog steeds te grote schuldenposities van consumenten, bedrijven, banken en nu zeker de overheden. Het probleem is voor een groot deel doorgeschoven naar de overheid (die jarenlang zal moeten bezuinigen met alle nadelige gevolgen van dien). Kunnen we leven zonder stimuli of zakken we dan nogmaals door onze hoeven? Zijn consumenten en producenten sterk genoeg om het stokje over te nemen?

Or should I stay?: We zijn niet in het zwarte gat gevallen, maar waren er wel angstvallig dichtbij in Maart. Door de renteverlagingen (en het vooruitzicht dat die laag zal blijven) en het wegebben van de angst is er veel geld in aandelen en grondstoffen gevloeid. Maar er wachten nog vele aan de zijlijn die er graag in willen, maar hoogtevrees hebben. Amerikanen alleen al hebben rond de $ 3.5 trillion in cash (dat is 73% van de nav van de S&P).

Bedrijven beginnen al gebruik te maken van hun giga kas stromen (commerce dept schat cashflow al hoger in dan de eerder genoemde $ 1.5 trillion) om overnames te doen. Meer deals worden er verwacht in de toekomst.

Niemand durft vol short of vol long te gaan, de 'Clash'.

Gezien economische activiteiten in de wereld hoorde ik dat we weer terug zijn op pre-Lehman niveaus, dat zou een AEX inhouden van rond de 400 (nu 312) en in de S&P van rond de 1250 (nu 1063) dus er is ruimte naar boven.

Nu voor de angsthazen, de markt heeft echt slecht nieuws nodig om 10 a 15% te kunnen dalen. Macro cijfers vallen de laatste tijd ietsje tegen, maar belangrijke cijfers voor a.s. vrijdag (indicatie morgen al met ADP employment), US Unemployment (nog steeds worden er 6.000 mensen per dag in Amerika ontslagen!) & Auto sales (de 1st zonder overheids subsidies!) zullen meer licht geven.

Cruciaal zullen de 3e kwartaal cijfers zijn
. Is er onderliggende groei in de omzetten of blijft het bij kostenbesparingen en limited visibility. De vergelijkingsbasis met mbt Q3 2008 zal zeker een meevaller worden.

Misschien dat er nog wat hoogtevrees komt deze en volgende week voor het begin van de kwartaal resultaten, maar concluderend denk ik dat de risico’s naar boven liggen, dus ga ik uit van een eindejaarstand van 350 in AEX met een verder doorlopen naar 400 in het 1ste kwartaal 2010. 'Cash will continue to feed the equity markets'.

Dus nog even vrijdag afwachten hoe de cijfers uitvallen en dan bijkopen bij een goede uitkomst .