maandag 4 mei 2009

Stress testen

Wat is erger een rally missen of verlies maken op een positie?
Irrationeel maar iets missen is gevoelsmatig erger dan een verliespost (de meeste denken, het komt op een gegeven moment wel weer goed, alleen kan dit ellendig lang duren. En als de kostprijs bereikt is, wordt vaak verkocht, met het gevolg dat het doorstijgt en weer een ergernis oplevert ;-)
De meest recente macro en 1e kwartaal bedrijven cijfers zijn beter dan verwacht (voor 70% van de S&P 500 een daling van -23%, waarbij een min van 37% was verwacht, met 62% van de bedrijven beter dan verwachte cijfers. Redelijk makkelijk taxaties van te voren fors verlagen, dan valt het uiteindelijke resultaat mee en wordt iedereen optimistisch en doodsbenauwd om de rally te missen. De meerderheid (zeker in de media; vaak verkeerd) zegt dat dit een 'normale' bearmarket rally is, maar ik heb al eerder aangegeven als dit nou GEEN bearmkt rally is, maar het begin van het langverwachte herstel. Dan kan men niet meer kopen op de zeer aantrekkelijke niveaus van 8 weken geleden.
Rentes op cash zijn ook fors lager, het geld brand in de zakken van de mensen, men wil weer risico’s lopen en de hebzucht overwint van de angst op het moment.
Cruciaal zijn de wereld huizenprijzen en verkopen en daarmee de portefeuilles van de financials. De ultra lage rentes en banken meer bereid om uit te lenen helpt zeker, maar andere kant komen er de komende maanden erbarmelijk nieuws over de zeer hoge werkeloosheid (en de daarmee gepaard gaande huisontzettingen en fors lagere bestedingen)
We zijn er nog niet, maar we zakken niet verder in de modder. Het is wachten op een stevigere ondergrond voordat we er echt uit kunnen klimmen. De beurs is emotie en gaat megasnel, ik had niet verwacht nu al op de 250 te staan, 260 zal een dezer dagen wel gehaald worden, met verdere prognoses naar de 300.
De banken stresstest van komende donderdag zal meer licht op de situatie geven, de verhalen dat Citi en B of America nog 'maar 10mrd' nodig hebben, valt reuze mee. Belangrijkst is wat is de waardering van de toxic assets, op hun eigen modellen (waarmee de ellende is begonnen) valt de waarde mee, op 'markt'prijzen is het een drama en zijn ze technisch failliet. Wat ik (nog) niet in de media hoor is het risico van bank obligaties. Mocht er echt aanvulling van het eigen vermogen nodig zijn voor de financials, zou in het ergste geval deze obligaties kunnen worden omgezet in aandelen (de schuld wordt verminderd en het EV versterkt), zoals bij enkele auto producenten nu gebeurd. Onze Boskabouter mag niet meer van onze belasting centen aan ING verkwanselen (80% geboden voor leningen, die in Amerika rond de 20% noteerden..
Swine flu; valt reuze mee tov bird flu (1 op de 10 stierf), ik zie daarom de pharma bedrijven weer wat terug vallen.
Deflatie is ook een flink risico, door de ontschulding van bedrijven en particulieren, moet de geldhoeveelheid fors worden verhoogd anders droogt de smeerolie van de economieën op en komen er nog grotere problemen. Inflatie zal komen maar niet op korte termijn.
Samengevat de eerste lichtjes aan het einde van de tunnel zijn zichtbaar, nu duimen en hopen dat het niet een trein is die van de andere kant komt.
Ik kan helaas niet in de toekomst kijken, maar denk dat we vooralsnog het ergste en de laagste niveaus gezien hebben, rond de 300 ga ik wat meer cash zitten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten